• fi
  • en
  • sv

Alivakuuttaminen voi käydä kalliiksi

Lisätty 19/1/14

Aloittava yrittäjä joutuu usein tinkimään lähes kaikesta. Oman sosiaaliturvan kohdalla se on kuitenkin lyhytnäköistä, muistuttaa Fennian asiakaspäällikkö Hannele Lindberg.

Ensimmäistä kertaa yrittäjäntaipaleelle lähtevä kohtaa heti alkumetreillä monta kuluerää, joita ei välttämättä ole tullut aiemmin edes ajatelleeksi.  Houkutus asiakkaiden hankkimiseen hieman kilpailijoita alemmilla hinnoilla on usein suuri, ja mikäli kaikkia liiketoimintaan pyörittämiseen kuuluvia kuluja ei ole laskettu alusta asti realistisesti, on edessä hankala tasapainoilu tulojen ja menojen välillä.

”YEL mitoitetaan edelleen liian usein alakanttiin, vaikka kyse on yrittäjän omasta sosiaaliturvasta ja normaalista liiketoimintaan liittyvästä kulusta”, toteaa Fennian asiakaspäällikkö Hannele Lindberg.

”YEL mitoitetaan edelleen liian usein alakanttiin, vaikka kyse on yrittäjän omasta sosiaaliturvasta ja normaalista liiketoimintaan liittyvästä kulusta”, toteaa Fennian asiakaspäällikkö Hannele Lindberg.

Tilanne on tullut vuosien mittaan tutuksi myös Fennian asiakaspäällikkö Hannele Lindbergille. Kun yrittäjän talous on alussa tiukalla, tingitään helposti myös omasta sosiaali- ja vakuutusturvasta.

”Käytännössä se tarkoittaa, että YEL otetaan minimisummalle. Silloin ei kuitenkaan ymmärretä riskiä, mikä siihen liittyy. Esimerkiksi työkyvyttömyyden kohdatessa tällaisen yrittäjän on pärjättävä todella pienillä, käytännössä parinkympin päivätuloilla”, Lindberg muistuttaa.

Myös alimitoitetun YEL:n takia pieneksi jäävä vanhempainraha on ollut monille selkeä herättäjä.  Lindbergin oma evästys YEL-maksuista tinkivälle onkin selvä.

”Jos liiketoiminta ei kestä yrittäjän omaan sosiaaliturvaan liittyviä menoja, niin silloin voi hyvällä syyllä kysyä, onko liikeideakaan riittävän vankalla ja terveellä pohjalla”, hän toteaa.

Asenteet kiusana

Toinen helmasynti on se, että alussa alakanttiin arvioitua YEL-tulotasoa ei nosteta, vaikka siihen olisikin varaa. Houkutus on tässäkin suuri, sillä aloittava yrittäjä on oikeutettu 25 prosentin alennukseen ensimmäisen neljän vuoden ajan.

”Kyse on pitkälti asenteista. Vähän vanhemmat yrittäjät ovat järjestäneet eläkevuosiensa turvan muun muassa sijoituksilla ja kiinteällä omaisuudella. Nuoremmalle polvelle asia puolestaan tuntuu kovin kaukaiselta. Moni myös ajattelee, etteivät he tule aikanaan edes saamaan eläkettä. Miksi siitä siis pitäisi maksaakaan”, Lindberg toteaa.

Parhaiten YEL:n merkitys tuntuu valjenneen pitkäkestoisesta palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvillä. Heille vahva ja vakaa sosiaaliturvasta on asia, josta ei haluta tinkiä liikaa.

”Optimismia omaan jaksamiseen ja siihen, ettei minulle mitään satu, on silti riittämiin”, kokenut vakuutusammattilainen huokaa.

Fenniassa yritysasiakkaiden vakuutusturvaa käydään läpi säännöllisin väliajoin, käytännössä 1-2 vuoden välein. Yrittäjän omien vakuutusten ohella kartoitetaan myös yrityksen liiketoimintaan turvaamiseen liittyviä seikkoja.

”Ideana on, että yrittäjällä on oma henkilökohtainen vakuutusneuvoja, joka tuntee sekä yrittäjän että yrityksen tarpeet”, Lindberg lisää.