• fi
  • en
  • sv

Pankki on yrittäjän luottokumppani

Lisätty 19/1/14

Yrittäjän oma talous kulkee käsi kädessä yrityksen ylä- ja alamäkien kanssa. Kun oma pankki pysyy ajan tasalla molemmista, vältetään myös sudenkuopat ajoissa, muistuttaa Aktia Tapiolan rahoituspäällikkö Charlotta Duncker.

Moni yrittäjä mieltää pankin pelkäksi rahalaitokseksi, jossa on tili yrityksen maksuliikennettä varten ja josta haetaan tarvittaessa lainaa investointeja varten.

Aktia Tapiolan rahoituspäällikön Charlotta Dunckerin mukaan tämä mielikuva on auttamatta vanhentunut. Perinteisen rahoittajan roolin sijaan pankit hakevat yrittäjistä ja yrityksistä kokonaisvaltaisia kumppanuuksia, jossa yhdestä osoitteesta hoidetaan molempien raha- ja vakuutusasiat.

”Pk-yrittäjän ja yrityksen talous ovat tiukasti toisiinsa sidottuna. Sekä yrittäjä että pankki pääsevät helpommalla, kun niitä hoidetaan yhtenä kokonaisuutena ja yhdessä paikassa”, Duncker toteaa.

Mieti omaa aikaasi

Aktiassa tämä otettu myös omaksi toimintaperiaatteeksi. Yritykselleen tiliä avaavan yrittäjän on useimmiten keskitettävä samaan osoitteeseen paitsi yrityksen vakuutukset, tarvittaessa myös omaa vakuutus- ja rahaliikennettä.

Dunckerin mukaan sama asia tulee eteen monissa muissakin pankeissa.

”Pankki- ja vakuutuspalveluja kannattaa aina kilpailuttaa ja hintoja vertailla. Samalla on kuitenkin mietittävä sitä, missä säästö lopulta syntyy ja minkä verran itsellä on aikaa hoitaa sirpaleista raha- ja vakuutussalkkua”, hän neuvoo.

"Pankkiin tullessaan yrittäjän on oltava valmis avaamaan myös omaa taloustilannettaan, sillä riskit kulkevat lähes poikkeuksetta käsi kädessä”, muistuttaa Charlotte Duncker.

”Pankkiin tullessaan yrittäjän on oltava valmis avaamaan myös omaa taloustilannettaan, sillä riskit kulkevat lähes poikkeuksetta käsi kädessä”, muistuttaa Charlotte Duncker.

Oma talous päivänvaloon

Moni yrittäjä voi yllättyä siitäkin, ettei yritystilin avaaminen sujukaan perinteisen käyttötilin tapaan yhdellä ja samalla ovenavauksella, vaan ”tiskiaika” on varattava etukäteen.

Mukana on oltava yrityksen perustamisasiakirjat ja tiliä avattaessa käydään läpi myös liiketoimintasuunnitelmaa.

”Yrityksen asioiden lisäksi käymme läpi myös henkilökohtaista taloutta, elämäntilannetta sekä lainamääriä ja vakuutuksia. Tämä kaikki on osa yrittäjän riskienhallintaa, sillä useimmiten yritystoiminnan viimeisenä vakuutena on oma henkilökohtainen omaisuus ”, Duncker toteaa.

Alkuun yritystilillä ja maksukortilla

Vaikka yrityksen pankkisuhde vaikuttaa ensikuulemalta monisyiseltä, alkuun pääsee tarvittaessa pienilläkin panoksilla. Pankkitilin lisäksi monille pienyrittäjille riittävät verkkopankkitunnukset ja debit-maksukortti.

Seuraava askel on yleensä verkkolasku, jonka käyttö yleistyy nyt vauhdikkaasti.

”Se on kuitenkin monille aloittaville yrittäjille yllätys, että yritystileihin liittyvät palvelut ovat aina maksullisia”, Duncker kertoo.

Pankit hakevat yrityksistä pitkäaikaisia asiakkuuksia. Tämä on myös syy, miksi niiden menestyksessä ja pärjäämisessä halutaan olla alusta lähtien mukana.

”Yrityksen kehityskaarta katsotaan pankin puolella aina nykyhetkeä pidemmälle. Mitä paremmin tunnemme asiakkaamme, sitä paremmin pystymme auttamaan heitä myös eteenpäin. ”