• fi
  • en
  • sv

Panosta tilitoimiston valintaan

Lisätty 3/11/15

Uuden yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta siihen liittyy paljon uusia asioita. Onneksi apua on saatavilla, kunhan sitä osaa kysyä.

Paritilit Oy:n toimitusjohtaja Petri Lingren

Paritilit Oy:n toimitusjohtaja Petri Lingren

Paritilit Oy:n toimitusjohtaja Petri Lindgren on toiminut parikymmentä vuotta tilitoimistoyrittäjänä. Hän rohkaisee yrityksen perustamista suunnittelevia hyödyntämään esimerkiksi YritysEspoon kaltaisia uusyrityskeskuksia, jotka auttavat yrittäjyyttä suunnittelevia liiketoimintasuunnitelman tekemisessä.

Liiketoimintasuunnitelma on yrittäjän tiekartta. Se ohjaa yrittäjää oikeaan suuntaan ja auttaa arvioimaan, tuleeko liiketoiminnasta kannattavaa. Siksi erityisesti budjetin eli tulo- ja menoarvion tekemiseen kannattaa panostaa.

Lindgren muistuttaa, että menojen arvioiminen on yleensä helppoa etukäteen. Toisin on tulojen laita. Siksi hän suosittelee sopimaan asioista aina kirjallisesti. Ennen sitä mikään ei ole varmaa.

“Muista, että lupaukset konkretisoituvat vasta silloin, kun nimi on sopimuspaperissa”, Lindgren neuvoo.

Liiketoimintasuunnitelmaa tarvitaan myös silloin, kun uusi yrittäjä hakee TE-keskukselta starttirahaa. Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentuloa yrityksen ensimetreillä, kun tulot ovat yleensä tiukassa.

“Starttiraha pitää kuitenkin hakea ennen kuin yritys on perustettu”, Lindgren muistuttaa.

Valitse tilitoimisto tarkoin

Apua yrityksen perustamiseen saa myös tilitoimistoilta. Niille yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen tekeminen ja lomakkeiden täyttäminen ovat rutiinia. Tilitoimistoon turvautuminen säästää aikaa, joka uusilla yrittäjillä on yleensä kortilla.

“Autamme myös valitsemaan kullekin yritykselle sopivimman yhtiömuodon”, Lindgren sanoo.

Jos yrittäjällä ei ole kirjanpidosta kokemusta tai koulutusta, kannattaa suosiolla jättää kirjanpito asiantuntijan hoidettavaksi. Alkuvaiheessa tilitoimisto tekee yrittäjän puolesta yleensä kirjanpidon, tilinpäätöksen ja veroilmoitukset.

Tilitoimiston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että tilitoimistossa työskentelee useampi kuin yksi henkilö. Näin kirjanpito ei jää tekemättä silloinkaan, jos varsinainen kirjanpitäjä sairastuu.

Esimerkiksi Paritileillä on Uudellamaalla viisi toimipistettä.

 Yksi jakso elämässä

Moni pelkää yrittäjyyteen heittäytymistä. Petri Lindgrenin mukaan siihen ei ole syytä, jos usko omaan liikeideaan on kova. Moni sortuu kuitenkin siihen, että suunnittelee asioita liikaa. Sen seurauksena he alkavat nähdä turhia uhkakuvia, joiden vuoksi yritys jää kokonaan perustamatta.

“Päätös yrittäjyydestä ei ole elämänpituinen, vaan ainoastaan yksi jakso elämässä. Yrittäjyydessä on toki aina epäonnistumisen riski olemassa, mutta samalla mahdollisuus rajattomaan yrittäjävoittoon”, Lindgren rohkaisee.

Paritilit on kasvava tilitoimistoketju, jolla on toimipisteet Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Karjaalla ja Lohjalla.

www.paritilit.fi