Espoon seudun uusyrityskeskus ry eli YritysEspoo on valinnut alueensa Vuoden Uusyrittäjäksi alkoholin maahantuontia ja tukkumyyntiä harjoittavan Astra Wines Oy:n. Yritys on perustettu 2014 ja se työllistää 6 henkilöä. Astra Wines on syntynyt asiantuntijuudesta ja ammattitaidosta vaativille markkinoille. Heidät tunnetaan mm. Suomi 100-vuoden menestystuotteesta eli joutsenkuvaisesta Bernard Massardin Kuulea-kuohuviinistä.

Yrityksen perustaja Johanna Lohivesi etsi aktiivisesti yrittäjäuraa jo aikaisemmin ja on ollut YritysEspoon asiakas useamman yritysidean osalta ennen kuin Astra Wines Oy sai alkunsa. Johanna hyödynsi starttirahan, johon YritysEspoo silloin antoi puoltavan lausunnon. Myöhemmin vuonna 2014 osakkaiksi tulivat myös Tuomo Härmä ja Riitta Palviainen-Lehtoranta. Yritysneuvonnan kannalta asiakkaaseen on ollut hyvä yhteys näiden alkuvuosien aikana, koska yritys valitsi toimipaikan samasta rakennuksesta, jossa myös YritysEspoo sijaitsee.

Alan erikoisuus on monopolimarkkina ja vahva lainsäädäntö. Menestys vaatii prosessien osaamisen ja lainsäädännön tuntemisen. Toimintaympäristössä on menossa vahva muutos. Vähittäiskauppaan tulivat alle 5,5 % tuotteet ja alkoholiverotuksen korotus 2018 alussa. Suuri kysymysmerkki on Baltian maiden alkoholin verotus tulevaisuudessa.

”Yritysneuvojan näkökulmasta on ollut hienoa seurata, miten asiat ovat kehittyneet. Olen erittäin ylpeä tästä yrityksestä, jonka juuret ovat syvällä Espoossa ja yritys ehtii omilta työkiireiltään olla mukana kehittämässä liike-elämää eri tasoilla espoolaisella sydämellä, ” kertoo johtaja ja yritysneuvoja Päivi Kuusivaara.