Tässä blogikirjoituksessa YritysEspoon kesätyöntekijä Isabel Puurunen kertoo, miten hänen ensimmäinen kesätyönsä on alkanut sekä millaisia asioita hän on oppinut ja oivaltanut ensimmäisen kahden viikon aikana. Isabel on 16-vuotias, syksyllä lukion aloittava nuori, jonka harrastuksiin kuuluvat crossfit, kiipeily, jooga, golf, lukeminen ja valokuvaaminen.

Tänä kesänä minulla alkoi ensimmäinen kesätyöni YritysEspoossa ja Espoon Yrittäjissä. Olin iloinen, että kesätyö pystyttiin järjestämään korona-pandemiasta huolimatta. Työtehtävien osalta odotin yksinkertaista toimistotyötä. Työhaastattelun yhteydessä ehdin nopeasti tutustua tiloihin sekä työntekijöihin, joten tiesin tulevani mukavaan työympäristöön. Ennen töiden aloittamista tiesin YritysEspoon, Espoon Yrittäjien ja Business Espoon toiminnasta melko suppeasti.

Työyhteisö löytyi ruutujenkin takaa

Ensimmäisenä työpäivänä sain jo laajan kuvan YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien toiminnasta. YritysEspoo antaa maksutonta yritysneuvontaa yrittäjyyttä suunnitteleville, kevytyrittäjille kuin myös jo toimiville yrityksillekin. YritysEspoolla on kokeneita ammattilaisia, joilla jokaisella on laaja osaaminen sekä omat vahvuutensa, kuten esimerkiksi kiinan tai venäjän kielen taitaminen. Espoon Yrittäjät puolestaan on espoolaisten yritysten järjestö, joka muunmuassa järjestää koulutuksia ja tapahtumia kaikille jäsenilleen. Työtehtävät ovat olleet paljon monipuolisempia, mitä odotin. Totta kai löytyy myös pitkäveteisempiä työtehtäviä, mutta se kuuluu asiaan. Sen rinnalla olen osallistunut kokouksiin ja päässyt tutustumaan työntekijöiden työtehtäviin. Saan tässä samalla työelämään tutustuttamista ja kokemusta. Olen viihtynyt toimistolla hyvin alusta lähtien, sillä työntekijöillä on hyvät jutut ja heiltä löytyy huumoria. Suurin osa tekee työtä vielä kotoa käsin, mutta toimistolla on aina joku lisäkseni, ja moni on käynyt pistäytymässä muutamaan otteeseen.

Kaikki taidot käyttöön

Nyt kesätyöt ovat päässeet hyvään vauhtiin ja olen päässyt pohtimaan, mitä olen saanut tästä kokemuksesta irti tähän mennessä. Yleisesti kuvani työntekoa kohtaan on muuttunut. Se on monipuolisempaa, mutta samaan aikaan myös rankempaa, mitä odotin. On eri asia kuitenkin istua koulussa kuusi tuntia välituntien kanssa kuin tehdä kahdeksan tunnin työpäivää. Täällä ollessani olen huomannut, että henkilön jokaista taitoa, ominaisuutta, luonteenpiirrettä ja kykyä voidaan hyödyntää työelämässä. Tämä korostuu varsinkin yrittäjillä, koska heidän pitää hallita osaamisen jalostaminen tuotteiksi ja palveluiksi.

Pandemia pakottaa uudistumaan

Tänä keväänä korona on testannut tätä sopeutumiskykyä oikein olan takaa. Kesätyön aikana olen päässyt näkemään tarkemmin koronan vaikutukset työelämässä ja yrityksissä. Se on koskettanut kaikkia yrityksiä jollakin tavalla ja koetellut yrittäjiä runsaasti. Pandemia on voinut tuoda ihmisessä henkilökohtaisesti esiin uusia puolia, jos on esimerkiksi ollut tarpeen miettiä toiminnan monipuolistamista ja osaamisen hyödyntämistä. Monet kuntosalit ovat esimerkiksi alkaneet vetää live-treenejä asiakkaille.

Lue myös: Kesätyö YritysEspoossa, osa 2