Yrittäjyys on muun muassa kulttuuri-, viestintä- ja liikunta-aloilla luonteva tapa toteuttaa omaa osaamistaan. Koronakeväänä moni luovien alojen toimija joutui kuitenkin pulaan, kun esiintymis- ja harjoitustiloja suljettiin ja esityksiä ja näyttelyitä peruttiin.
Laskelmat tukevat luovaa työtä
Erityisesti näinä haastavina aikoina on tärkeä panostaa yritystoiminnan kehittämiseen ja sen pohdintaan, miten oman liiketoiminnan saa kannattamaan muuttuneessa maailmassa. Kannattava yritystoiminta ei luovilla aloillakaan ei voi perustua luovuuteen ainakaan laskelmissa. Esimerkiksi viestintäyrittäjän, kuvataiteilijan tai personal trainerin on itse tiedettävä, miten yritystoiminnan kulut muodostuvat ja minkä verran pitää saada myyntiä, jotta laskut saadaan maksettua. Kassavirtalaskelman avulla on hyvä varmistaa, että pakolliset maksut, esimerkiksi vuokrat sekä työeläke- ja vakuutusmaksut saadaan hoidettua tulevinakin kuukausina. Kun talouden realiteetit ovat hyvin hallinnassa, on omaa työtä helpompi ohjata tarvittavaan suuntaan: esimerkiksi myyntityöhön tai kehittämiseen.
Luovuutta hinnoitteluun ja myyntiin
Hinta on useimmiten oikea, kun asiakkaat ovat valmiit sen maksamaan ja yrittäjä pitää liiketoimintaansa kannattavana. On tärkeää seurata myös, millaisina kokonaisuuksina ja mihin hintaan kilpailijat Suomessa ja maailmalla myyvät osaamistaan ja tuotteitaan. Oman hinnoittelumallin uudistaminen voi olla avain kannattavuuden merkittävään parantamiseen.
Epävarmuuden aika voi kuitenkin tarjota myös uusia mahdollisuuksia. Moni luovien alojen yrittäjä on avannut esimerkiksi verkkokaupan tai siirtänyt kurssejaan verkko-opetukseksi. Luovilla aloilla toimii monta hanketta, joiden tarjontaan ja toimijoihin kannattaa tutustua.
Henry Paananen ja Arja Puustinen kirjoittivat osuvasti luovien alojen Creve 2.0 -hankkeen blogissa:
”Yritykset ovat lähteneet ketterästi muuttamaan yritystoimintaa vallitseviin olosuhteisiin. Näistä ketteristä kokeiluista syntyy uusia toimintatapoja sekä liiketoiminta-alueita. Kyse on siitä, että halutaanko koronan jälkeen palata aiempaan toimintatapaan vai kehitetäänkö rinnalle digitalisuudesta tehot irti ottavia toimintatapoja. – – Jos sisältö on tällä hetkellä tuotettu suomen kielellä, nyt on aika tuoda rinnalle eri kieliversioita ja lähteä rohkeasti kokeilemaan globaalia toimintamallia. Tätä parempaa mahdollisuutta ketterään kokeiluun ei mitä todennäköisimmin elinaikanamme tule! – – Creve 2.0 -hanke on järjestänyt viime syksystä virtuaalisia ryhmäneuvontoja luovien alojen yrittäjille.”
Lue lisää:
Lue lisää:
https://www.creativefinland.fi/post/rakennetaan-siltaa-tulevaan
Miten aiot kehittää omaa yritystäsi lähikuukausina? Yritysasiantuntijamme ovat maksutta sparrausapuna liiketoiminnan kehittämisessä ja laskelmien teossa.
Artikkelin kirjoittaja on YritysEspoon luovien alojen yritysasiantuntija, KTM, FM Ville Tolvanen. Ville sparraa nykyisiä ja tulevia yrittäjiä elinvoimaisen liiketoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Hänen asiakkaitaan ovat luovien alojen tekijät ja myös kaikki muut yrityksen perustamista tai kehittämistä pohtivat.