Työministeri Jari Lindström vieraili Espoon Otaniemessä maanantaina 28.1.2019 tutustuen uudenlaisiin tapoihin järjestää yrityspalveluita, kotoutumista, työllisyyden hoitoa ja osaajien houkuttelua Espooseen sekä koko pääkaupunkiseudulle. Yrittäjiä ja yrityksiä palveleva Business Espoo herätti erityistä kiinnostusta.

Ministeri vieraili kasvuyrityskeskus A Gridissä ensin Uudenmaan TE-toimistossa, joka on yksi seitsemästä Business Espoo -verkostossa toimivasta organisaatiosta. Uudenmaan TE-toimiston yrityspalvelut tarjoavat palveluja yrityksen koko elinkaaren vaiheisiin. Asiantuntijat auttavat yrittäjiä ja yrityksiä muun muassa osaavan työvoiman rekrytoinnissa, muutostilanteissa sekä kehittämistarpeisiin ja kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa.

Ministeri Lindströmin ja Uudenmaan TE-toimiston johtajan Jarmo Ukkosen keskusteluissa nousivat esille kohtaanto-ongelmat. Palkkatuki ja alakohtaiset rekrykoulutukset ovat keinoja, joilla työ- ja elinkeinotoimisto pyrkii vastaamaan kohtaanto-ongelmiin.

TE-toimistolla on käytössään palvelumalli, jossa käydään tehostetusti läpi työnhakijoiden osaamista yhdessä työnantajajärjestöjen kanssa, esimerkkinä kiinteistöhuoltoala. Mallissa hyödynnetään yksityisiä palveluntuottajia, ja toimintaan varatuista määrärahoista 60 % suuntautuukin ostopalveluihin. Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen korosti, että julkista palvelua täydentävää palvelua ja osaamista tarvitaan. Kyse ei siis ole palvelujen yksityistämisestä, vaan hyvästä kumppanuudesta ja yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa.

Espoon elinvoimaa edistäviä toimintamuotoja esiteltiin ministerille elinkeinojohtaja Tuula Antolan johdolla. Lisäksi ministeri Lindström kuuli muun muassa työllisyyden ja työttömyyden erityispiirteistä Espoossa. Kaupungin elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö vastaa työllisyyden haasteisiin tarjoamalla muun muassa rekrytointiin ja sen helpottamiseen liittyviä palveluita yrityksille.

Espoon työttömyysluvut ovat maan alhaisimpia. Työttömyysaste joulukuussa 2018 oli 7,9 %, kun se koko Uudenmaan alueella oli 8,5 %. Pitkäaikaistyöttömiä Espoossa oli 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työelämän muuttuviin tarpeisiin liittyy vahvana osana maahanmuutto, muun muassa kansainvälisten osaajien houkuttelu niin Espoon kuin koko Suomen työmarkkinoille. Kaupunki on yhdessä Omnian ja TE-toimiston kanssa käynnistänyt vuoden vaihteessa maahanmuuttajien osaamiskeskuksen. Se auttaa vuosittain noin 500 maahanmuuttajaa kehittämään osaamistaan ja työllistymään. Englanti palvelukielenä -hanke on yksi osoitus siitä, kuinka Espoon kaupunki haluaa aidosti olla vetovoimainen kumppani kansainvälisille toimijoille. Englannin kieli kolmantena asiointikielenä auttaa kansainvälisten osaajien ja yritysten houkuttelussa kaupunkiin.

  • Maahanmuuttoasiat ovat kokonaisuudessaan kiinnostava puheenaihe. Meillä Espoossa keskitytään erityisesti edistämään maahanmuuttajien työllistymistä. TalentBoost- ja Töissä Suomessa -hankkeet ovat tästä konkreettisia esimerkkejä. Hankkeiden kautta pyritään saamaan osaavaa työvoimaa ulkomailta Suomeen, ja auttamaan maahanmuuttajien kotoutumista uudessa maassa, kertoo Espoon kaupungin maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto.

A Gridissä palvelevan Business Espoon tavoitteena on saada lisää työpaikkoja ja elinvoimaa Espooseen tuottamalla asiakaskeskeisiä, laadukkaita ja kustannusvaikuttavia yritys- ja yrittäjäpalveluita.

  • Viime syksyn aikana toimintansa käynnistänyt Business Espoo -yrityspalveluverkosto on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja olemme iloisia, että saimme esitellä toimintaa myös työministerille, kertoo Espoon kaupungin elinkeinopäällikkö Harri Paananen. Business Espoo on uusi tapa tuottaa yrityspalveluita verkostomaisessa yhteistyössä kustannusvaikuttavasti ja ennen kaikkea asiakaskeskeisesti, ja uskomme mallin olevan monistettavissa muuallekin, jatkaa Paananen.

Vierailun päätteeksi tutustuttiin Innovation House Finland Oy:n ja Korulab Oy:n toimintoihin Otaniemessä. Vuonna 2013 perustettu Korulab on yksi maailman johtavista puettavan teknologian yrityksistä. Korulabin toimitusjohtaja Christian Lindholm kertoi yhtiön menestyksen perustuvan pitkän linjan softaosaajiin. Espoossa Korulabin softamestarit luovatkin maailman kauneinta softaa.

  • Oli hienoa, että työministeri Lindström tuli kuulemaan huippuosaajiemme kuulumisia, ja kuinka voimme edistää Suomen menestystä softateknologian alalla. Ministeri selkeästi välittää ihmisistä ja ymmärtää luomisen ytimen, kiitteli toimitusjohtaja Lindholm.

Lisätietoja:

Elinkeinojohtaja Tuula Antola, puh. 043 824 6393, tuula.antola@espoo.fi

Elinkeinopäällikkö Harri Paananen, puh.043 826 7701, harri.paananen@espoo.fi

Business Espoo on seitsemän toimijan muodostama palveluverkosto Espoon ja sen lähikuntien yrityksille ja yrittäjille. Tavoitteena on saada lisää työpaikkoja ja elinvoimaa Espooseen tuottamalla asiakaskeskeisiä, laadukkaita ja kustannusvaikuttavia yritys- ja yrittäjäpalveluita. Business Espoo neuvoo muun muassa yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen, osaavan työvoiman hankintaan ja kansainväliseen työnhakuun liittyvissä asioissa, vahvistaa yritysten osaamista koulutusten kautta sekä auttaa yrityksiä ja sijoittajia löytämään oikeat kontaktit. Business Espoo tarjoaa yrityksille ja yrittäjille myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen erilaisissa tapahtumissa ja koulutuksissa.

Business Espoo kokoaa yhteen Espoo Marketing Oy:n, Espoon kaupungin elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikön, Espoon Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamarin, Omnian, Uudenmaan TE-toimiston ja YritysEspoon yhteisiin tiloihin Otaniemen A Gridiin osoitteeseen Otakaari 5A.