Pandemia on tuonut yritystoimintaan isoja haasteita, joissa yritysasiantuntijamme ovat apunasi. Annamme tietoa tukimahdollisuuksista, autamme löytämään ratkaisuja ja ohjaamme tarvittaessa asiantuntijaverkostomme laki- ja talousasiantuntijoiden luo.

Maksujärjestelyt

 1. Ole yhteydessä vuokranantajaan ja pyri neuvottelemaan vuokranmaksun siirtämisestä tai vuokranalennuksesta.
 2. Ole yhteydessä asiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, mikäli joudut siirtämään tai perumaan toimituksia.
 3. Kassatilanteen heiketessä ota heti yhteyttä yrityksesi pankkiin: monet pankit tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi määräaikaista asunto- ja yrityslainojen lyhennysvapaata. Lisäksi rahoittajat ovat varautuneet lisääntyneeseen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen. Lue lisää
 4. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi sekä eläkevakuutusyhtiöösi. Eläkemaksuihin voi saada joustoa. Myös muihin vakuutusmaksuihin voidaan sopia maksusuunnitelman.
 5. Sovi työntekijöiden kanssa sairauspoissaolot, etätyöt, ylityövapaiden tai lomien pitäminen ja mahdolliset lomautukset. Tutustu myös TE-palveluiden videoon, jossa kerrotaan lomauttamisesta työnantajan kannalta.
 6. Ennakkoveroja kannattaa hakea pienemmäksi Verohallinnon OmaVero-palvelussa, kun tulos jää arvioitua pienemmäksi. Tilapäisiin maksuvaikeuksiin voi hakea maksujärjestelyä Verohallinnon palvelunumerosta 029 497 028 (maksujärjestelyt) tai OmaVerossa.
 7. Talousapua saa maksutta myös Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta, puh +358 295 024 880. Palvelu on avoinna ma-pe klo 9–16.

Rahoituksen ja yritystukien hakeminen

 1. Jos olet yksinyrittäjä: Tutustu ennakkotietoon toimintatuesta, jonka haku avautuu pian. Kannattaa myös ilmoittautua Oma asiointi- palvelun kautta työnhakijaksi TE-toimistoon, niin saat tarvitessasi työttömyysturvan mahdollisimman aikaisin (ja mahdollisesti jopa takautuvasti) voimaan. Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa, vaan omassa yrityksessä voi tehdä töitä niin paljon kuin töitä riittää.
 2. Jos työllistät 1-5 henkilöä, tutustu ELY-keskuksen palveluihin ja rahoitukseen tilanteesta selviämiseksi. Ohje ELY-rahoitushakemuksen tekoon.
 3. Jos työllistät yli 5 henkilöä, tutustu Business Finlandin uuteen rahoitukseen yrityksille koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien ratkaisemiseksi. Katso yrittäjän tekemä video-opastus hakemisesta
 4. Lue myös Yrittäjien opastus yritystukien hakemiseen koronakriisissä.

Suunnitelmat uusiksi

 1. Päivitä kassavirtalaskelma. Tee kaksi versiota 3-6 kk eteenpäin: sekä tämänhetkisen näkymän että pahimman skenaarion mukaan. Saat selkeän kuvan kassavarojen riittävyydestä, ja laskelmasta on hyötyä mahdollisissa rahoitusneuvotteluissa. Sparraamme laskelmien teossa mielellämme – ajanvarauksella, etäyhteydellä
 2. Istu alas ja kirjoita kymmenen (vaikka huonoakin) ideaa siitä, miten voit palvella asiakkaita muuttuneessa tilanteessa. Pohdi, voisitko toimia etänä, kotiinkuljetuksella tai ulkona, avata verkkokaupan tai käyttää resurssejasi jollakin aivan uudella alueella. Saat meiltä sparrausta myös näiden ideoiden työstämiseen.
 3. Kaipaatko konsulttiapua, kokenutta bisnesosaajaa tueksesi? ELY-keskus on kilpailuttanut joukon kokeneita liiketoiminnan kehittäjiä ja tarjoaa näiden palveluita koronatilanteenvuoksi nyt 30 eur/päivä (aiemmin 300 eur/päivä). Tutustu Yritysten kehittämispalveluihin
 4. Seuraa Suomen Yrittäjien kattavaa, yrittäjille suunnattua Kaikki koronasta yrittäjälle -sivua Erityisesti kannattaa tutustua kysymykset ja vastaukset -osioon, josta saat luotettavaa tietoa työsuhteista, sopimuksista ja raha-asioista, joihin poikkeustilanne nyt vaikuttaa.

YritysEspoon yritysneuvonta on apunasi

 1. Varaa aika ajanvarauskalenteristamme, niin yritysneuvojasi lähettää sinulle linkin verkkokokoukseen. Tarvittaessa keskustelu voidaan käydä myös puhelimessa.

Tutustu myös muun Business Espoo -verkoston epidemiaa koskeviin tiedotteisiin

Espoon kaupunki

Helsingin seudun kauppakamarin koronainfo

Omnia: Ajankohtaista

Suomen Yrittäjät: Kaikki koronasta yrittäjille

TE-palvelut: Ajankohtaista

Visit Espoo